7. Øvrige organisasjoner som tilbyr rettshjelp

7.1 NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere

NOAS gir gratis rettshjelp i saker om asyl, familieinnvandring, permanent oppholdstillatelse, statsborgerskap, avslag etter søknad om assistert retur og engangsløsning.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

noas.no

7.2 Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF)

SEIF gir gratis veiledning og informasjon til innvandrere og flyktninger. SEIF gir informasjon om rettigheter, plikter, lover og regler, herunder praktisk hjelp med utfylling av skjemaer og kontakt med saksbehandler. De kan også gi informasjon om NAV, skatteetaten, skole, bolig, arbeid, oppholdstillatelse, og familiegjenforening.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

flyktning.no

7.3 MiRA-Senteret

MiRA-Senteret er et ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

mirasenteret.no

7.4 Caritas Norge

Caritas Norge er Den katolske kirkes hjelpeorganisasjon og arbeider for å bedre hverdagen for mennesker i Norge og i land i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. I Norge jobber Caritas primært for å integrere innvandrere og flyktninger i det norske samfunnet, gjennom arbeid på ulike ressurssentre.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

caritas.no

7.5 Kreftforeningen

Kreftforeningen har et gratis rettshjelpstilbud til kreftpasienter og pårørende. Det stilles ikke krav om medlemskap for å benytte tilbudet. Rettshjelpen ytes av advokater, advokatfullmektiger eller frivillige jurister. Det gis hovedsakelig bistand i saker om trygderett, pasientrettigheter, pasientskadeerstatning, forsikringsrett og arbeidsrett.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

kreftforeningen.no

7.6 WayBack

WayBack er en ideell stiftelse som arbeider for innsattes tilbakeføring til samfunnet. Jussgruppen WayBack er en del av WayBack i Bergen, som gir rettshjelp til innsatte og tidligere innsatte.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

studentbergen.no – Jussgruppen Wayback

7.7 Mental helse og Mental helse ungdom

Mental helse har flere telefon- og chattetilbud for personer som har behov for noen å snakke med. Et av tilbudene er arbeidslivstelefonen, hvor innringere kan få enkel hjelp, veiledning og støtte.

Du kan lese mer på deres hjemmesider:

mentalhelse.no

mentalhelseungdom.no

7.8 Sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge (PION)

PION er en ideell organisasjon i Oslo som jobber for å ivareta rettighetene til sexarbeidere i Norge, blant annet ved å tilby rettshjelp. De gir rettsråd i konkrete saker, både skriftlig, muntlig og partsrepresentasjon. Rettshjelpen gis av en jurist. I tillegg gis generell rettsinformasjon.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

pion-norge.no

7.9 Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO)

FFO driver et rettighetssenter som gir bistand i spørsmål om velferdsrettigheter og diskriminering.

Rettighetssenterets hovedoppgaver er å besvare og registrere henvendelser fra funksjonshemmede og kronisk syke, pårørende og andre, og utarbeide dokumentasjon om brukernes rettstilstand i praksis.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

ffo.no

7.10 HivNorge

HivNorge er en pasient- og interesseorganisasjon for mennesker som lever med hiv, pårørende og andre som er berørt eller opptatt av hiv. De tilbyr juridisk rådgivning i spørsmål knyttet til hiv, som for eksempel helserett, forvaltningsrett og diskrimineringsrett.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

hivnorge.no

7.11 Krisesentrene

Krisesentrene tilbyr rådgivning og juridisk veiledning til voldsutsatte.

En rekke av krisesentrene har organisert rettshjelpen som en advokatvakt-tjeneste hvor klientene kan få gratis rådgivning innen voldsproblematikk av en advokat.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

krisesenter.com

Informasjon om Kongsberg Krisesenter finner du her:

kongsbergkrisesenter.no

Flere saker omfattes av den offentlige rettshjelpsdekningen. Vi i Advokatfirmaet Fusche Jenssen AS jobber tett med krisesenteret i Kongsberg, og bistår ved behov.

Ta kontakt med oss for mer informasjon

7.12 ROSA

I tillegg til å organisere Krisesentrene, har også Krisesentersekretariatet et eget tilbud for mennesker som er utsatt for menneskehandel, kalt ROSA.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

rosa-help.no

7.13 DIXI Ressurssenter

DIXI Ressurssenter er et lavterskeltilbud til enkeltpersoner som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt. Alle som har vært utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep, samt deres pårørende, kan få gratis hjelp fra advokat.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

dixi.no

7.14 Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD)

OMOD er en interesseorganisasjon som jobber for å fremme likestilling, hindre diskriminering, bidra til samhandling og økt deltakelse, herunder rettshjelp til enkeltpersoner.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

omod.no

7.15 Nok. Oslo – Senter mot incest og seksuelle overgrep

Nok. Oslo, tidligere Støttesenteret mot incest Oslo, tilbyr veiledning fra advokater i spørsmål om anmeldelse, straff, straffeprosess og erstatning i saker som gjelder seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

bufdir.no | Krisesenter og senter mot incest og seksuelle overgrep

7.16 Forandringsfabrikken

Forandringsfabrikken har en tjeneste kalt Forandringsjuristene, som har som mål å gi rettshjelp til barn og unge i forbindelse med saker som berører barnets beste.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

forandringsfabrikken.no

7.17 Stine Sofies Stiftelse

Stine Sofies Stiftelse er en ideell organisasjon som jobber for å hindre vold og overgrep mot barn. De tilbyr en gratis veiledningstjeneste hvor man kan få juridiske råd og veiledning fra jurister i saker som gjelder vold og overgrep mot barn.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

stinesofiesstiftelse.no

7.18 Gjeldsoffer-alliansen

Gjeldsoffer-alliansen er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

gjeld.org

7.19 Stiftelsen Rettferd

Stiftelsen Rettferd drifter tre ulike rådgivningsordninger. Disse er «Hjelp med oppreisning», «Hjelp med NAV» og «Hjelp med gjeld».

«Hjelp med oppreisning» er et medlemstilbud. Medlemskap koster 350 kroner per år, eller 1500 kroner for livslangt medlemskap.

«Hjelp med NAV» er en gratis rådgivningstjeneste for personer som har dialog med NAV. Målet med tjenesten er å skape forståelse og trygghet i NAV-spørsmål. To av rådgiverne er jurister.

«Hjelp med gjeld» er en gratis rådgivningstjeneste for personer med gjeldsutfordringer. Tjenestens mål er å bistå enkeltpersoner med å få økonomien på rett spor.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

rettferdnorge.no

7.20 Juriss (Ungdom mot vold)

Ungdom mot vold er en interesseorganisasjon som blant annet driver rettshjelpstjenesten Juriss. Juriss tilbyr gratis rettshjelp til ressurssvake innenfor en rekke rettsområder.

Du kan lese mer på deres hjemmeside:

umv.no